חדלות פירעון
המציאות הכלכלית העכשווית מביאה לא אחת אזרחים יצרניים, שומרי חוק והגונים, למצב שבו צברו חובות רבים שאינם מסוגלים לשלם.
אט אט נרקמת מערכת יחסים הדוקה ואכזרית בין החייבים לבין מערכת ההוצאה לפועל, שמקומה הופך מרכזי ככל שחולף הזמן והחובות אינם נפרעים. עד מהרה, מוצאים עצמם החייבים מתמודדים עם נושים המידפקים על הדלת ודורשים את כספם; עיקולים מוטלים על חשבונות העו”ש ועל המשכורת, ובמקביל מושתות עליהם הגבלות חמורות – כמו איסור על שימוש בכרטיסי אשראי, צווי הבאה, ביטול רישיון הנהיגה ועוד.
האמצעים הללו נועדו להבטיח לנושים כי חייבים משתמטים בעלי יכולת לא יצאו נשכרים וישלמו את חובותיהם, כנדרש מהם. אלא שפעמים רבות, אי תשלום החוב אינו נובע מרצון להתחמק אלא מהווה תוצאה של מכלול נסיבות ואירועים, שסופו בהיעדר יכולת עובדתי של החייבים לשלם את חובותיהם.
בין שני סוגי החייבים – אלה המשתמטים מתשלום חובותיהם למרות יכולתם לפרוע אותם, לבין אלה שגם אם היו רוצים לשלם לנושיהם לא היו יכולים לעשות כן – קיים שוני קריטי וחלים עליהם דינים שונים: העיקולים וההגבלות המוטלים בהוצאה לפועל נועדו לסייע לנושים להיפרע מחייבים שאינם רוצים לשלם את חובותיהם ואין כל טעם בהפעלתם כלפי חייבים שאינם מסוגלים לשלם את חובותיהם.
המחוקק ביקש למנוע שימוש בהליכי הוצאה לפועל לצורך התעמרות בחייבים שבאמת ובתמים אינם מסוגלים לשלם את חובותיהם. במקרה כזה, החוק מציע לחייב לא רק קרש הצלה – אלא גם ובעיקר הזדמנות אמיתית לפתוח דף חדש בחייו, נקי מחובות ומנושים.
חייב שאינו מסתיר נכסים, משתף פעולה עם הגורמים המוסמכים ומתנהל מולם בשקיפות מלאה ייכנס להליך שבסופו יעניק לו בית המשפט הפטר – צו הפוטר אותו מחובות העבר שצבר.
כיום ניתן לקבל הפטר הן בהוצאה לפועל והן בהליכי פשיטת רגל. במקרים מסוימים, ניתן לשים קץ לחובות ולפתוח דף חדש בחיים בתוך 18 חודשים בלבד ואפילו במעמד הדיון הראשון בבקשה.
את ההקלות – ובהן: ביטול העיקולים שהוטלו בהוצאה לפועל, לרבות על המשכורת, ההגבלה על רישיון הנהיגה ועוד – תרגישו מיד, לעיתים בחלוף יום או יומיים מתחילת הטיפול המשפטי.
עו"ד גיא צברי • ראשי • חדלות פירעון